timbre - Regenerarea terenurilor industriale contaminate şi neutilizate din Europa: îmbunătăţirea şi individualizarea strategiilor existente

Regenerarea sau revitalizarea terenurilor industriale poluate şi neutilizate/ abandonate (în engleză „brownfields” – numite, în continuare, terenuri contaminate) este esenţială pentru valorificarea durabilă a suprafeţelor de pământ din statele membre ale Uniunii Europene. Până în prezent, eforturile pentru revitalizarea zonelor industriale s-au dovedit nesatisfăcătoare din punctul de vedere al eficienţei ecologice şi financiare dar şi cu privire la acceptabilitatea socială. Cu toate acestea, există multe tehnologii noi şi eficiente, precum şi metode de luare a deciziilor pentru reabilitarea ecologică a siturilor poluate, dar acestea sunt rar aplicate la întreaga lor capacitate.   

Lipsa de vizibilitate a tehnicilor şi instrumentelor de revitalizare a terenurilor contaminate reprezintă un impediment serios în calea utilizării de către proprietari, manageri, autorităţi locale, şi de către alţi actori implicaţi, a celor mai bune tehnologii disponibile şi a sistemelor de luare a deciziilor. În plus, nevoia urgentă de remediere a contaminării solurilor şi de refolosire a infrastructurilor existente în zonele industriale, nevoie afirmată recent de Uniunea Europeană, face necesară dezvoltarea unor soluţii inovatoare şi integrate.
tl_files/timbre/p/read_more_en.png

Raportul: Caracteristici naționale și regionale în regenerarea siturilor contaminate

Raportul D2.2: Caracteristici naționale și regionale în regenerarea siturilor contaminate – rezultatele cercetărilor din Republica Cehă, Polonia, România și Germania

Acest raport a fost finalizat în august 2013 și este disponibil pe site-ul proiectului.

Anunțând rapoarte noi

La sfârsitul lunii august și noiembrie 2012, proiectul de cercetare Timbre WP2 anunțând rapoarte noi!

Proiectul TIMBRE înregistrează progrese la Hunedoara: Dialogul cu reprezentanții locali continuă

Participanții la discuții își exprimă viziunile și propunerile concrete privind regenerarea sitului Ecosid (7 martie 2012).
Participanții la discuții (7 martie 2012)

După primul simpozion TIMBRE de la Hunedoara din octombrie 2011, săptămâna trecută a avut loc, la primăria din Hunedoara, a doua întâlnire a proiectului cu reprezentanții locali. La dezbaterea moderată de un reprezentant al Centrului Helmholtz pentru Cercetări în Domeniul Mediului (Helmholtz Centre for Environmental Research) de la Leipzig, Germania, au participat activ opt persoane, incluzând reprezentanți ai Ecosid, consilieri locali precum și experți în domeniul investițiilor, al urbanismului și al finanțărilor europene, precum și un inginer de la compania Arcelor Mittal. Temele de discuție au gravitat în jurul istoriei sitului Ecosid și al perspectivelor de revitalizare a acestui sit, dar au luat în considerare și contextual economic și politic mai larg care poate facilita (sau eventual obstrucționa) regenerarea acestui sit poluat. Într-un spirit deschis, participanții au pus accentul pe rolul lor activ în regenerarea sitului Ecosid, și au prezentat propunerile și ideile lor pe termen scurt și mediu.

Dintr-un alt punct de vedere, dezbaterea a reprezentat un pas înainte semnificativ în relația dintre TIMBRE și reprezentanții locali. O parte din rezultatele concrete generate de proiectul de cercetare TIMBRE au fost diseminate, în premieră, către reprezentanții locali. Aceste rezultate privesc situația molozului aflat pe situl Ecosid, supus unor analize preliminare de către experți din proiect, și posibilitățile de utilizare viitoare. Dezbaterea care a urmat prezentării rezultatelor de cercetare a arătat că există un interes mare pentru aceste informații și pentru altele asemenea lor. Pe baza acestei experiențe, proiectul TIMBRE va fi în mai bună măsură capabil să asigure diseminarea de informații și instrumente utile pentru reprezentații locali. Aceste informații și instrumente vor putea fi apoi folosite pentru a rezolva problemele complexe puse de revitalizarea sitului Ecosid.

Organizarea acestei dezbateri a fost susținută în mod activ de către primăria din Hunedoara și de către Ecosid. Reprezentații TIMBRE își exprimă recunoștința pentru acest sprijin și speră pe mai departe într-o colaborare fructoasă cu aceste instituții și cu toți Hunedorenii interesați.

Dezbateri
animate în
cadrul întâlnirii cu reprezentanții locali la Hunedoara (March 7, 2012)

Noutăţi - Dialogul cu reprezentanții părtilor interesate continuă

După simpozionul de la Hunedoara (din octombrie 2011), dialogul cu specialiștii preocupați de revitalizarea siturilor contaminate a continuat prin câteva întâlniri mai restrânse, desfășurate în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012.

Scopul acestor discuții a fost înțelegerea mai aprofundată a proceselor de luare a deciziilor și mai ales a obstacolelor din calea revitalizării siturilor poluate din România. Pe de altă parte, partenerii TIMBRE le-au oferit participanților informații actualizate privind proiectul TIMBRE și abordarea adaptată fiecărui sit în parte, pe care o promovează acest proiect.

Discuțiile detaliate și implicarea activă a partenerilor TIMBRE și a experților din România au reprezentant un beneficiu pentru toți participanții Următoarele întâlniri și discuții privind proiectul TIMBRE vor avea loc la Hunedoara și la Deva în primăvara acestui an.

Situri contaminate identificate pe harta României (30 ianuarie 2012)

Noutăţi - Simpozion privind revitalizarea sitului fostei fabrici Siderurgica

Logo-ul a SID ECO, proiectul timbre şi a oraşului Hunedoara.
Logo-ul a SID ECO, proiectul timbre şi a oraşului Hunedoara.

În zilele de 11 şi 12 octombrie 2011 a avut loc primul simpozion al proiectului TIMBRE la Hunedoara. Acest eveniment a adus la masa dialogului autorităţi locale, regionale şi naţionale, specialişti şi oameni de ştiinţă şi pe toţi cei interesaţi de viitorul amplasamentului fostei întreprinderi Siderurgica. Dezbaterile din prima zi au fost urmate în cea de-a doua de demonstraţii practice, pe teren, privind aplicabilitatea tehnologiilor  de investigare ale TIMBRE la Hunedoara.

Puteţi citi mai multe despre programul simpozionului aici, şi despre obiectivele pachetelor de lucru ale proiectului TIMBRE aici. Aici puteţi găsi fotografii, prezentări de la simpozion (ce pot fi descărcate), lista participanţilor şi reflectarea evenimentului în presa locală.

Noutăţi

timbre kick-off: Fotografie de grup de participanţi
timbre kick-off: Fotografie de grup de participanţi

Prima întâlnire anuală a proiectului TIMBRE marchează în acelaşi timp şi debutul acestui proiect. La această întâlnire vor participa partenerii din proiect cu scopul  de a stabili o colaborare strânsă, de a permite fiecărui participant să îşi exprime propriile obiective în legătură cu proiectul TIMBRE şi de a mobiliza competenţele participanţilor pentru succesul proiectului. Întâlnirea de debut va fi dedicată elaborării de structuri organizatorice şi a unui plan de asigurare a calităţii pentru proiect. Va fi discutată, de asemenea, planificarea precisă a muncii pentru a stimula o colaborare  eficientă în vederea atingerii obiectivelor acestui proiect. TIMBRE urmăreşte să depăşească obstacolele existente în calea regenerării terenurilor contaminate prin dezvoltarea şi punerea la dispoziţie a unor abordări, tehnologii şi instrumente individualizate, focalizate pe rezolvarea unor probleme specifice şi atingerea unor obiective precise, definite de utilizatori. Debutul proiectului va avea loc la Villa Rosental din Leipzig şi va include participarea la al treilea simpozion TASK (Terra- Aqua- und Site Remediation Centre of Competence Leipzig), unde partenerii  TIMBRE vor avea ocazia să comunice cu experţii internaţionali ai TASK.

Megasites

Megasites - Situri contaminate de mari dimensiuni

În Europa există peste 20.000 de situri de mari dimensiuni având contaminări complexe. Aceste aşa-numite “megasites” reprezintă o ameninţare pentru resursele reduse de sol şi apă, în aceeaşi măsură în care creează riscuri de mediu şi de sănătate precum şi costuri economice şi sociale. Revitalizarea lor eficientă şi durabilă necesită tehnologii de analiză şi remediere şi evaluări integrate pentru a optimiza opţiunile de reutilizare a acestor terenuri înalt contaminate.

tl_files/timbre/p/read_more__small_en.png mai multe informaţii

FP7

TIMBRE este un proiect finanţat prin programul cadru 7 al Comisiei Europene.

tl_files/timbre/p/read_more__small_en.png mai multe informaţii

Partners & IAB

TIMBRE este un consorţiu eminamente european, care reuneşte 15 institute de cercetare din domeniul metodelor şi tehnologiilor de regenerare a terenurilor contaminate. tl_files/timbre/p/read_more__small_en.png mai multe informaţii

În plus, proiectul  TIMBRE va fi primi sprijinul unui comitet consultativ internaţional format din experţi renumiţi. tl_files/timbre/p/read_more__small_en.png mai multe informaţii